Čokoláda a Evropa, nekonečný příběh

V roce 1528 Herman Cortes přivezl do Evropy z Mexika nápoj zvaný čokoláda. Nápoj omámil celé Španělsko a později si podmanil celý starý kontinent. V pevné formě se s ním mohli lidé setkat až v roce 1674 v Londýně. Až do konce 18. století byla čokoláda výsadou vyšší společnosti, která si jako jediná mohla tento luxus dovolit.

Na rozšíření mezi méně movité kruhy lidí si musíme počkat do 19. století, kdy se začal rozvíjet čokoládový průmysl. Náklady na produkci čokolády prudce klesly a tím se čokláda stala mnohem dostupnější. V té době také vznikají velké továrny na čokoládu – v Nizozemí v roce 1815, ve Francii v roce 1825 a ve Švýcarsku v roce 1826.

Evropa má čokoládu v oblibě

I dnes je Evropa jedním z největších konzumentů čokolády na světě a jeden z největších dovozců kakaových bobů (1,2 milionu tun ročně). Můžeme si však všimnout, že trendy jsou v různých zemích odlišné. Liší se chutě i celé recepty v závislosti na tradici.

Skutečně – Francouzi preferují tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa, Britové si vybírají spíše speciality s karamelovým základem nebo s příměsí máty. Ideální čokláda pro Němce zase musí být sladká a jemná. Což znamená jedno – tolik preferencí, kolik výrobních linek.

Radostná zpráva pro trh s průmyslovými stroji

Ale Evropa není jediným kontinentem se zálibou v čokoládě. Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) se začínají probouzet a jejich spotřeba čokolády roste. Rekordmanem je Rusko zvyšující svou spotřebu o víc jak 30% v pěti letech. I tak jsou Rusové se svými třemi kilogramy na osobu a rok stále menšími konzumenty ve srovnání se zbytkem světa.

Vypadá to, že čokoládový průmysl na tom není špatně. Výrobce čokolád Lindt oznámil, že v roce 2012 se mu podařilo dosáhnout obratu 2,1 miliard eur, což je o 7,3% více než v roce předchozím. Vyplatí se pokračovat ve svých aktivitách v čokoládovém sektoru. V mnohém může výrobcům také pomoci trh se stroji z druhé ruky, který nabízí levné a efektivní použité stroje. Můžeme vám pomoci najít opravdu specializované použité stroje na výrobu čokolády.

Příspěvek byl publikován v rubrice Podnikání. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.