Jak se stravují Španělé v průběhu dne?

Španělské bary a kavárny otevírají zpravidla kolem osmé hodiny ranní. Místní jsou zvyklí snídat právě v těchto barech. Obvyklým ranním pokrmem bývá káva, často s mlékem, a nejrůznější sladké pečivo. Mezi nejoblíbenější patří croissant. Turisty většinou překvapí velikost kávy podávané ve Španělsku: pokud si chcete pochutnat na klasické naší, na místní poměry velké, kávě, musíte si říci o café americano.

S blížící se jedenáctou hodinou se lidé opět scházejí, aby společně posvačili a při té příležitosti prohodili pár slov. Mezi první a čtvrtou hodinou odpolední bývají podávány obědy. Cenově výhodné je dát si polední menu del día, za které zaplatíte pouze kolem 10 EUR. Pochutnáte si tak na menu se dvěma chody, pitím a většinou i se zákuskem. V době kolem 15. hodiny otevírají i místní pivnice a naopak muzea a obchody zavírají, protože nastává siesta (polední klid).

Jídelní lístek bývá rozdělen podobně jako u nás: na předkrmy (entradas), polévky (sopas), pizzy (pizzas), rybí pokrmy (pescados), masité pokrmy (carnes), těstoviny (pastas) a zákusky (postres).

Pozor, ve Španělsku je považováno za neslušné sedat si k již částečně obsazenému stolu. Dále bývá zvykem, že se platí vždy za celý stůl dohromady. Číšník obvykle dostává spropitné kolem 10% z konečné sumy a to se nechává na talířku na stole. Následně se můžete vyrovnat mezi sebou a útratu si rozdělit.

Na večeři si Španělé pochutnávají od osmé hodiny večerní téměř až do půlnoci. Čas je zde posunut do nočních hodin vzhledem k již zmiňovanému polednímu klidu. Pokud budete chtít navštívit některou z místních diskoték, budete si muset počkat až do jedné hodiny ranní. Zábavná atmosféra pak vrcholí mezi třetí a pátou hodinou ráno. Ale nebojte, na čas s poledním odpočinkem si velmi rychle přivyknete.

Příspěvek byl publikován v rubrice Cestování. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.