Je prospěšnější černý nebo zelený čaj?

Čajový strom roste ve volné přírodě přibližně 10 metrů vysoký, avšak nejčastěji pěstované kultivary jsou o mnoho menší, tedy je možné sklízet lístky čajových keříků ručně ze země. Čajové listy jsou stále ručně sbírané. Nejvíce ceněnou kvalitu dosahují jenom dva horní pupeny a malé lístky. Po utržení se lístky a pupeny nechají nějaký čas zavadnout, během čehož se ručně nebo mechanicky otáčejí. Následně, se z pupenců zhotoví buď černý nebo zelený čaj. Čajové listy jsou na začátku tmavě zelené. Černý a zelený čaj se z nich tvoří až rozdíly ve výrobním procesu.

Je prospěšnější černý nebo zelený čaj? Černý čaj se tvoří tím způsobem, že se pupeny nechají zoxidovat, nebo fermentovat (zkvasit) ve vlhku a teplu asi během čtyř hodin, kdy pupence změní svou barvu do červenohněda. To je důvod se fermentovaný čaj zve v Asii červený. Některé černé čaje se také upravují kouřem. U zeleného čaje je zabráněno fermentaci, takže se jen suší. Pouze enzymy se rozkládají, ale kyselina tříslová a alkaloidy jsou zachovány. Nato jsou pupence čaje roztříděny, projdou kontrolou a putují do balírny. Zelený čaj obsahuje ve srovnání černému čaji daleko více léčivě účinných látek. Ovšem také to může být proto, že efekty zeleného čaje se dosud prozkoumávaly více než efekty fermentovaného čaje, a tak obdržel zelený nefermentovaný čaj větší pozornost. V černém čaji byly nedávno objeveny antinádorové účinné látky, např teaflavin-3′-monogallát tj. TF-2. Zelený čaj naproti tomu obsahuje účinnou sloučeninu EGCG (epigalokatechin-3-gallát). 3-7 hrnků černého čaje každodenně vám také zajistí ochranu před kardiovaskulárními chorobami a je i jinak zdraví prospěšné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zdraví a krása se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.