Gastro vinotéky

Víno, zvláště to kvalitní, je důležité skladovat při správné teplotě. Jelikož málokdo si dnes může dovolit vlastní sklípek, kde bude teplota po celý rok stejná a přibližně ideální, je nutné volit náhradní řešení v podobě gastro vinotéky, která nám zajistí optimální teplotu pro skladování a servírování vína po celý rok. Zvláště u bílého vína je důležité, aby se teplota při servírování pohybovala kolem 10-12°C.

Typy gastro vinoték

Gastro vinotéky se liší způsobem chlazení. Klimatizované vinotéky ochladí vzduch na požadovanou teplotu. Ve vinotéce ale vzniká teplotní rozdíl díky tomu, že teplý vzduch se drží nahoře a studený dole. Toho se využívá při skladování různých druhů vín. Zatímco dole, kde je chladněji se skladují vína bílá, nahoře v teplejší části se skladují červená vína, která potřebují teplotu vyšší. Teplotní rozdíl mezi horní a dolní částí vinotéky může být klidně i 4 stupně.

Naproti tomu temperované vinotéky umožňují nastavit teplotu v každé zóně individuálně. Takové vinotéky jsou vhodné pro jakékoliv víno, protože umožňují nastavit optimální teplotu ve velkém rozsahu.

Nejdokonalejší jsou vícezónové vinotéky, u kterých můžete v každé zóně nastavit jinou teplotu i s velkými rozdíly. Ty se hodí například pro současné skladování archivního vína při nižší teplotě a vín určených ke spotřebě při vyšší teplotě. Každé víno pak má optimální teplotu a je připraveno k servírování.

Příspěvek byl publikován v rubrice Elektro se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.