Elektronická evidence tržeb (EET) v restauracích, hospodách a barech

V listopadu byla spuštěna dobrovolná elektronická evidence tržeb. Od 1. prosince 2016 se však vše spustí naostro. Od tohoto data budou totiž muset povinně evidovat tržby podnikatelé v ubytovacích službách a v gastronomii, tedy v hospodách, restauracích, barech, klubech či kavárnách. Do startu tedy zbývá necelý měsíc. Řada podnikatelů přitom stále nemá autentizační údaje, se kterými se přihlásí do systému finanční správy. A další velká spousta z nich ani pořádně neví, co EET bude obnášet.

Vše důležité o EET

Pokud se mezi tu řadu podnikatelů, kteří zatím o elektronické evidenci tržeb moc neví, rovněž řadíte, je na čase začít sbírat informace. Se zaměřením na gastronomické provozy se tomuto tématu věnuje tento článek: Vše, co jste chtěli vědět o elektronické evidenci tržeb (EET), ale byli líní se zeptat. Veškeré základní informace o etržbách v něm najdete.

Elektronická evidence spropitného

V průběhu schvalování zákona i po jeho schválení se diskutovalo o tom, zda se bude EET týkat spropitného. To zajímá samozřejmě nejednoho hospodského. Odpověď je poměrně jasná. Pokud jde spropitné do kapsy personálu, nejedná s o příjem z podnikání, a takové dýško tedy elektronické evidenci nepodléhá. Jinak je tomu v případě, že část dýška či rovnou celé dýško připadne majiteli gastropodniku. Pak musí být takováto tržba zaevidována jinak hrozí podnikateli sankce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Podnikání se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.